Veelgestelde vragen (FAQ)

Algemeen

Gaan er dokters mee?
Met het Belgische contingent gaat er miminum één arts mee, dat kunnen er meer zijn afhankelijk van het aantal inschrijvingen.
UPDATE 03.05.2018 : we zijn nog op zoek naar artsen. Deadline applications : 15 juli 2018. meer info
Moet ik zakgeld meenemen?
Het is zeker aangeraden een zakcentje mee te nemen, om een souvenirtje te kopen of iets te gaan drinken met je nieuwe vrienden. Naarmate de Jamboree nadert, zullen we hierrond aanbevelingen publiceren.
Welke verzekeringen zijn wel/niet inbegrepen?
Een reisbijstand sluiten wij af. Een annulatieverzekering zullen we optioneel aanbieden. Update : lees ons artikel over annulatieverzekering
Welk materiaal is voorzien, en wat moeten de deelnemers zelf meebrengen?
Het materiaal dat je zelf zou meenemen naar een scoutskamp, neem je ook mee op Jamboree. Een gedetailleerde lijst wordt enkele maanden voor de jamboree meegedeeld. Kort samengevat is dat kledij, slaapgerief, wasgerief, eetgerief,… De rest voorziet het Belgisch Contingent.
Wat zijn de richtlijnen rond het uniform?
Dat is afhankelijk van elke associatie en bepaald op nationaal niveau. De juiste uniform-richtlijnen komen nog op de website
Moet ik nog ingeschreven zijn in mijn associatie om me te kunnen inschrijven?
We verwachten van alle jamboreanen dat ze in het schooljaar 2018-2019 nog actief scout/gids zijn.
Is er een maximum deelnemersaantal voor België? Hoeveel Belgen verwachten we dat er mee gaan op Jamboree?
Het Belgische contingent mag maximum met 4500 zijn. In de lijn van de vorige jamborees buiten de EU verwachten wij ongeveer 500 à 600 deelnemers.

Leden (-18)

Mag ik samen met een vriend(in) in een unit zitten?

We verdelen de units zo gevarieerd mogelijk, op basis van geografische spreiding, geslacht en leeftijd. Om de snelle integratie van elk lid in een nieuwe unit te vergemakkelijken, proberen we ervoor te zorgen dat leden die elkaar kennen, NIET in dezelfde unit terechtkomen.

Ik wil mee als deelnemer maar ik ben een paar weken te oud/te jong. Kan ik toch nog mee?
Aan de leeftijd voor deelnemers kunnen we niets wijzigen, die is opgelegd door de World organisation of Scouting Movements (WOSM). Een dag te oud en je kan niet meer mee als deelnemer (maar wel als IST), een dag te jong en je moet 4 jaar wachten.

Leiding & IST

Wat als er onvoldoende leiding is?
Indien er niet genoeg leiding is, vragen we aan IST’ers of sommigen van hen leiding willen worden. Uiteraard is dat nooit een verplichting. Indien we dan nog niet genoeg leiding hebben, voeren we verder promo en kijken we binnen de vijf associaties of er nog geïnteresseerden zijn.
Wanneer weten we of we leiding of IST zijn?
Eind december weten we hoeveel leiding er nodig zal zijn. Na het eerste leiding/IST-weekend zal de indeling van de leidingsploegen gefinaliseerd worden (midden april 2018).
Moeten IST'ers op Jamboree alleen maar werken?
IST’ers werken in internationale patrouilles maar voor hen wordt ook een aangepast activiteitenprogramma voorzien, alsook voldoende vrije tijd. Op die manier is de Jamboree voor iedereen een verrijkende ervaring.
Kan ik ergens terugvinden welke taken IST'ers op een Jamboree kunnen doen? En mag je zelf kiezen wat je doet?
We hebben een voorbeeldcatalogus van de Jamboree in Japan, die je tijdens een van de voorbereidende activiteiten zal kunnen inkijken. Ongeveer een half jaar voor de start van de Jamboree zal je dan je top 3 kunnen geven.
Ik wil graag leiding worden maar ik ben nog geen 21. Is dat mogelijk?
Eerst en vooral proberen we de leidingsploegen rond te krijgen met +21-jarigen. Lukt dat niet, dan kan het al eens zijn dat we naar iets jongere leiding gaan kijken. En dan gaan we kijken naar ervaring in de jeugdwerking, gevolgde cursussen, internationale kampervaring, …. om te kijken wie er in aanmerking komt.

 

Voorbereidende activiteiten

Jullie vragen een engagement voor het ganse project. Wat als we echt niet mee kunnen gaan op weekend?
Het is belangrijk dat je aan zo veel mogelijk activiteiten deelneemt. Kan je echt niet deelnemen aan een van de activiteiten, dan verwachten we dat je ons ruim op voorhand verwittigt. Indien mogelijk kom je ook liefst naar een deel van de activiteit in kwestie, zelfs al is het maar een halve dag.

 

In Amerika

Is er een visum nodig voor de V.S.?
Neen, voor België volstaat het om een ESTA aan te vragen. De ESTA-aanvraag zal om praktische redenen door ons, de jamboree-organisatie van het Belgisch contingent, uitgevoerd worden. De kostprijs van de ESTA-aanvraag is dan ook inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Wanneer kennen we het programma van de voorreis?
De voorreis wordt uitgewerkt in een werkgroep samen met IST en leiding en zal in 2018 vorm krijgen. Hoe de voorreis er finaal zal uitzien, zal waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2019 gekend zijn.
Gaan we op voorreis of op voorkamp?
Bij een voorkamp verblijven we meer op een vast kampterrein en gaan er daar activiteiten en workshops door. Bij een voorreis gaan we meer dingen bezoeken, kunnen we meer rondtrekken, zijn er meer excursies etc. Wij gaan waarschijnlijk op voorreis.
Kunnen IST mee op voorreis?
De IST gaan mee op voorreis, maar zij zullen vroeger naar het Jamboreeterrein gaan. Op dat moment is er een speciale openingsceremonie voor IST en een IST-training voorzien. Het vormt de gelegenheid bij uitstek om met IST’ers van andere landen te verbroederen.
Hoe worden de activiteiten op de Jamboree ingedeeld? Kan iedereen aan alle activiteiten deelnemen?
Tijdens voorgaande edities werd er met een ticketsysteem gewerkt. Dan krijg je ticketjes die je per activiteit kan verdelen, zodat iedereen aan een zo groot mogelijk aantal activiteiten kan deelnemen. Hoe het in de VS praktisch in zijn werk zal gaan, weten we nog niet, maar we kunnen wel al zeggen dat het activiteitenaanbod ter plekke gigantisch is!
Is er ook vrije tijd? Kan je op bezoek bij vriend(inn)en? Zijn de afstanden die op het terrein af te leggen zijn, echt zo groot?
Er is vrije tijd. De Jamboree voorziet af en toe een vrije halve dag voor (internationale) contacten. Ook na het avondeten is er tijd voor je unit en is het met je leiding af te spreken of je dan je kennissen kan gaan bezoeken. De afstanden op het terrein kunnen wel gigantisch zijn, afhankelijk van het subcamp waar je terechtkomt.
Kan ik als ouder de Jamboree bezoeken? Waar vind ik meer info hierover?
Er zijn bepaalde bezoekersdagen voorzien. Die zijn niet door het Belgisch contingent georganiseerd, maar door de organisatie van de Jamboree ter plaatse. Je reserveert dus je bezoek bij hen. Wees er ook van bewust dat bepaalde delen van het Jamboreeterrein verboden terrein zijn voor externen, en dat het zou kunnen dat een deel van de Belgen op excursie is wanneer je op bezoek komt.
Is er een thema?
“Unlock a new world” is het algemene thema van de Jamboree. Daarnaast biedt het Belgisch Contingent ook een eigen thema aan, dat binnenkort wordt aangekondigd.
Kan leiding nog een voor- of nareis doen?

We vertrekken sowieso allemaal samen, als één contingent. Het is niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten. Wat een eventuele nareis betreft, in de eerste plaats zorgen we ervoor dat er voldoende leiders zijn die de deelnemers terug naar België kunnen begeleiden. Vervolgens kunnen we eventuele verzoeken om langer te blijven na de Jamboree, inwilligen. Bemerk wel dat we hoogstwaarschijnlijk geen terugbetaling van het retourticket kunnen voorzien.

Wanneer kennen we de details van de reisgegevens en kunnen we starten met het plannen van een nareis?

De vliegtuigtickets kunnen maximaal één jaar voor vertrek geboekt worden. Ten vroegste zijn dan deze gegevens gekend. Eerder is het voor ons niet mogelijk om vliegmaatschappij en luchthaven mee te delen. 

Financiën

Wat zijn de betalingstermijnen?
  • Schijf 1 (700€) : 1 december 2017
  • Schijf 2 (700€) : 1 maart 2018
  • Schijf 3 (700€) : 1 juli 2018
  • Schijf 4 (700€) : 1 oktober 2018
  • Schijf 5 (700€) : 6 januari 2019

Op het rekeningnummer BE73 3630 1953 7860 (GSB) met de mededeling “schijf N°… + rijksregisternummer”

Ik heb 3 kinderen die op Jamboree willen gaan. Is er een mogelijkheid tot korting of een aangepast spreidingsplan?

Bij betalingsmoeilijkheden zoeken we samen naar een oplossing. Kortingen worden er niet gegeven, op vraag kan er een aangepast spreidingsplan overeengekomen worden.

Zijn er financiële acties voorzien zodat de leden hun deelname kunnen bekostigen?
Er worden geen financiële acties vanuit het Belgische contingent voorzien. Er zullen wel ideeën gegeven worden omtrent welke acties er kunnen ondernomen worden en dit zowel individueel als met meerdere deelnemers.
Wat gebeurt er als ik door omstandigheden moet annuleren?
Om hiervoor ingedekt te zijn, kan er een optionele annulatieverzekering afgesloten worden. Meer informatie volgt hier nog over.